Despre vremea ideală pentru vizitat un oraş

Vremea ideală pentru vizite în alte oraşe începe undeva in luna martie, când apele se mai dezgheaţă, iarba mai înverzeşte şi mai scapi de câteva cojoace adunate de peste iarnă.

Când pleci în călătorie, trebuie musai să iei cu tine o umbrelă. Dacă se poate, această umbrelă trebuie să fie mică, ca să încapă în geantă. Apoi trebuie luată o căciulă subţirică şi să nu uităm de haină, care dacă e groasă trebuie combinată cu bluze subţiri. Nici pantofii nu trebui uiteţi: comozi, cu talpă joasă, din pânză care se fleoşcăieşte la primul strop de apă. De ce asemenea pregătiri? Pentru că, desigur, vei spera că nici nu se va pune problema să întâmpini probleme meteorologice şi toate pregătirile sunt mai mult de ochii mamei.

Şi te aşterni la drum. Drumul e lung, e (in)comod, e însorit şi toate pregătirile bine planificate par a da roade. Odată ajuns la destinaţie, prima mişcare trebuie să fie aceea de a călca în singura baltă de pe stradă. Şi uite aşa se compromit pantofii. Urmează un vânt de te taie până la oase – de aceea e bine să ai o haină groasă; mai bine era şi un pulover. Desigur că şi căciula este anulată de vânt – le fel de bine puteai să nu o ai.

Pentru ca totul să fie perfect, vremea frumoasă trebuie să se transforme repede în ploaie, lapoviţă, ninsoare, grindină sau o combinaţie nedefinită a celor enumerate anterior. Umbrela va fi de folos în acest caz, dacă va face faţă vântului. Iar dacă umbrela nu este cumva făcută din plastic transparent, tot turul oraşului se va face aplecat, cu umbrela lipită de corp şi cu ochii în pământ.

La întoarcere, vei recunoaşte că vremea nu a ţinut cu tine, dar în acelaşi timp te vei lăuda cu cât de frumos a fost oraşul, ce minunăţii sunt pe aoclo – păcat că bateria la aparatul foto a murit taman când ai ajuns la faţa locului. Pe urmă te vei retrage repede într-un colţ ascuns al casei, de unde vei intra pe Wikipedia pentru a vedea exact ce trebuia să vezi.

Cometuţa sarcastică

PS. mai mult sau mai puţin, cam aşa s-a desfăşurat excursia mea la Gdansk

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: