The King’s Speech

E filmul anului! E Oscarul 2011!!! Şi l-a meritat!

Acum că l-am văzut şi pe ăsta, am concluzionat că e din altă categorie faţă de Black Swan. Dau dreptate celor care au spus că Academia a optat pentru varianta sigură, The King’s Speech a fost un film sigur: bine realizat, bine jucat, bine regizat şi filmat şi o poveste nouă, dar parcă auzită.

Orice ar fi, The King’s Speech rămâne filmul meu de suflet pentru acest an. De ce?

Pentru început e trailerul: te atrage, te intrigă, te face să vrei să urmăreşti povestea, deşi şti din start despre ce este vorba şi că totul se termină cu bine. Cu toate acestea consider că este unul dintre cele mai inspiraţionale trailere pe care le-am văzut vreodată.

Filmul a fost uşor de urmărit, antrenat, haios ba chiar am râs cu hohote la unele scene. Toate exerciţiile pe care le face Regele cu logopedul par a fi lipsite de sens, dar pe parcurs observi că totul duce la realizarea unei legături de încredere între cei doi, care în final duce la prima relaţie de prietenie pe care Regele o construieşte cu cineva, cu atât mai mult cu cât acest cineva este un om de rând.

Decorurile şi costumele sunt bine alese şi realizate, întoarcerea în timp e completă şi totală. Limbajul e adaptat vremurilor, întreaga atmosferă gri se potriveşte vremurilor prezentate în film- perioada pre Al Doilea Război Mondial.

M-am bucurat mult că actorii care duc întreg filmul au fost britanici- dau un plus de autenticitate filmului, fără a forţa nota. Colin Firth a meritat Oscarul. Rolul său a fost incredibil de credibil. Cred că a fost dificil de a juca un personaj bâlbâit, când actorul nu întâmpină natural astfel de probleme, astfel încât spectatorii să trăiască toate emoţiile şi frustrările personajului. Geoffrey Rush e incredibil de cinic, excentric şi drag spectatorului mai ales datorită replicilor pe care le-a avut de spus. Cred că rolul său a fost un concurent puternic pentru Oscar. În final, Helena Bonham Carter a jucat un rol potrivit- cald, susţinător, o mamă şi o soţie devotată. E prima dată când o văd jucând un rol în care e întreagă la cap 😀 şi îi stă bine, deşi parcă tot rolurile de nebună o prind mai bine. Din păcate în cazul ei, m-am lămurit destul de repede că nu a avut cu ce material lucra pentru a merita un Oscar. Aşteptăm următorul rol…

Cel mai mult din film mi-au plăcut replicile- acide, ironice, haioase, spuse bine şi cu suflet. O parte le puteţi urmări în trailer, o parte trebuie descoperite în film. Dintre acestea vă recomand să fiţi atenţi la metodele Regelui de a se relaxa atunci când vorbeşte şi mai ales la “culisele” celebrului discurs.

Preferata meu şi de altfel cea care m-a făcut să urmăresc filmul a fost:

“Why should I waste my time listening to you?”

“Because I have a voice!!!”

Este un film de Oscar? Da! L-aş mai vedea o dată? Categoric DA!

Cometuţa cinefilă

2 Comments

  1. Vi said,

    25/03/2011 at 23:28

    You definitely have a voice, Cometuțo 🙂
    keep up the good work și la mai noi review-uri!

    • cometuta said,

      27/03/2011 at 10:14

      Merci, merci :d
      Sper sa revin in forta cat de curand


Leave a comment